Praktisch

Praktisch

Niet gecontracteerd

Ik kies er al jaren bewust voor géén contracten te tekenen met zorgverzekeraars en daarom ben ik, zoals het heet, een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Dit betekent dat ik de factuur aan jou moet sturen die jij zelf moet indienen bij je zorgverzekeraar. Je blijft dan ook zelf verantwoordelijk voor betaling van de factuur.
De reden voor deze keuze om zonder contracten te werken, is inhoudelijk en principieel. De invloed van zorgverzekeraars op inhoudelijke behandelingen keur ik af. Zij hebben andere doelstellingen in de zorg dan ik. Zij maken keuzes ondergeschikt aan kosten en daarnaast willen ze veel privacy gevoelige informatie hebben en creëren vele onnodige eisen en voorwaarden. Meer informatie hierover vind je op contractvrijepsycholoog.nl

Kwaliteit en Klachten

Kwaliteit heeft vele gezichten en staat hoog bij mij in het vaandel. Ik houd de kwaliteit hoog door een combinatie van zaken:

  • Ik ben een BIG geregistreerde Psychotherapeut en Klinisch Psycholoog. Voor meer informatie scan de QR code en kijk op bigregister.nl

  • Ik heb maandelijks intervisie met collega Psychotherapeuten en Klinisch psychologen. Intervisie wil zeggen dat ik maandelijks met hen (natuurlijk anoniem) casussen bespreek en samen met hen toets of ik nog aan de kwaliteitscriteria voldoe zoals die wettelijk en in mijn beroepsgroep gesteld zijn.
  • Ik houd mij aan de zorgstandaarden, passend in de behandeling natuurlijk.
  • Ik volg nascholing en bijscholing en houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen in mijn vak.
  • Ik heb een goedgekeurd kwaliteitsstatuut. Mijn kwaliteitsstatuut is in te zien in mijn praktijk.
  • Ik ben lid van de LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten) en heb een goedgekeurde visitatie doorlopen die geldig is tot 31-12-2026. Zie bijlage visitatierapport.
  • Ik houd mij aan de klachtenregeling van de LVVP. Ik hoop natuurlijk dat je tevreden bent maar soms kunnen er toch misverstanden ontstaan. Ik nodig je uit mij dit te zeggen. Als je het moeilijk vindt om dit te zeggen hoop ik dat je het mij kunt laten weten via schrift. Verder kun je altijd terecht bij de LVVP voor een klachten- en geschillenregeling. Meer informatie vind je hier: Klachtenregeling Volwassenen LVVP

Privacy en AVG

Ik hecht veel waarde aan privacy en aan mijn beroepsgeheim. Wat je aan mij vertelt, blijft tussen ons. Ik heb een beveiligd electronisch patiëntensysteem om je gegevens op te slaan. Verder maak ik gebruik van MyMindspace (MMS). MMS is een digitale veilige manier om gegevens uit te wisselen. Hiervoor krijg je bij start van de behandeling een inlogcode. Ook maak ik gebruik van een beveiligde online digitale omgeving als we online afspreken. Ook hier krijg je een aparte inlog van mij. Ik maar gebruik van Signal in plaats van Whatsapp en nodig je uit deze te installeren omdat dit veiliger is dan Whatsapp van Facebook.
Alleen met jouw uitdrukkelijke toestemming deel ik informatie met anderen. Deze informatie zal ik altijd vooraf met je bespreken en laten lezen. Dit geldt dus ook voor verslaglegging, bijvoorbeeld aan de huisarts of bedrijfsarts.
Ik ben wettelijk verplicht om je, in ieder geval bij aanvang en afronding van de behandeling, en soms ook tussentijds, een vragenlijst voor te leggen, genaamd ROM (Routine Outcome Measurement). Informatie vanuit scores op deze lijsten kunnen een bijdrage leveren aan de behandeling. Ik denk dat het voor jou en voor de therapie geen toegevoegde waarde heeft om deze uitslagen aan te leveren aan een landelijke database. Dit is tevens een belangrijke reden waarom ik geen contracten met zorgverzekeraars tekenen. Je kunt om dit te voorkomen de privacyverklaring tekenen. Als je dit tekent wil dit zeggen dat je bezwaar hebt om de diagnose en het zorgzwaartetype (uitslag van de Honos+ vragenlijst) aan te leveren aan de zorgverzekeraar en de landelijke database van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit), zodat in het systeem van je verzekeraar en bij de NZa niet zichtbaar is voor welke problemen je naar een therapeut gaat.
Verder is vastgesteld dat een zorgverzekeraar, bij een vermoeden van fraude, het recht heeft je dossier in zijn geheel in te zien om te controleren of de behandeling volgens de richtlijnen is verlopen. Je kunt bezwaar maken tegen deze inzage als je het formulier: Verklaring van bezwaar invult. Dit zal ik je sturen bij start behandeling.
Ik voldoe aan de eisen van de Europese wet voor databescherming, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Wet en regelgeving

Beroepscode voor psychotherapeuten

Wet inzake beroepen op het gebied van de individuele gezondheidszorg (BIG)

Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) 

Wet Klachtrecht Cliënten Zorg (WKCZ)

Klachtenreglement LVVP

Wet Marktordening Gezondheidszorg (WMG)

Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP)

Vrijstellingsbesluit WBP

Zorgverzekeringswet (Besluit Zorgverzekering)

Wet Burgerservicenummer in de zorg (BSNz) in hoofdlijnen